Meditatie: Zonne meditatie

Een meditatie voor innerlijke kracht en zelfheling

De Zon

zonnegroet
In mijn werk als therapeut/coach geef ik in individuele sessies en tijdens cursussen en meditatie-avonden een tool mee de “De Zon”. De Zon staat voor je energie, je krachtbron. Het is voor mij de basis van waaruit ieder mens functioneert. Ik zie een mens niet als een pakket spieren, botten, organen etc., maar als een samenwerkend energetisch systeem, een lichaam waar jij als mens, geest, ziel of hoe je het wil noemen, in zit. Als je uitgaat van alleen je lichaam en bijvoorbeeld je spieren traint kun je je kracht versterken. Als je ook je geest inzet kun je véél meer bereiken. Jouw energie hoort in het centrum van je lichaam te zitten, maar in onze maatschappij waarbij de aandacht naar buiten is gericht door alle prikkels die we krijgen gebeurt het vaak dat je weggaat uit je centrum. Ook door ervaringen opgedaan in je leven kan het zo zijn dat je liever weggaat uit je centrum, maar daardoor verlies je je kracht. Als je in je leven uitdagingen krijgt waarbij je al je kracht en energie kunt gebruiken is het Als je je aandacht richt op de berg die je moet beklimmen heb je minder kracht dan wanneer je je aandacht richt op je Zon. Je Zon is, als je je aandacht er op richt, waarneembaar als een warme of lichte plek in je buik net onder je navel, ook wel Chi-punt of Hara genoemd. Deze plek is ook fysiek het middelpunt van je lichaam. Chi staat voor levensenergie, adem en als je er lang in traint kun je je fysieke mogelijkheden enorm vergroten. Denk maar eens aan de Shaolin monniken en hun martial arts.

De Zonne meditatie

Richt je aandacht op je buik door je hand er op te leggen. Als je je duim in je navel legt dan zit je hand op de juiste plek. Ga met je ademhaling naar die plek en stel je voor dat er zich onder je hand een warme plek, een kaarslichtje of zonnetje in je buik bevindt. Het kan helpen om een kaarsje aan te steken en daar naar te kijken, om het je beter voor te stellen. Sommige mensen zien het, anderen voelen het, of weten het. Als je niets ziet, voelt of waarneemt denk dan dat het daar zit. Ga niet heel erg je best doen, maar ervaar je ademhaling en concentreer je op je buik. Als je het vaker doet zal het eenvoudiger gaan. Vervolgens kun je met je ademhaling die zon opblazen zoals een ballon waardoor hij groter en warmer wordt en je buik, bekken, benen, borst, rug , armen, nek en hoofd vult. Je hele lichaam vult zich met jouw energie. Als je wil kan je daarna ook kijken of je je energie ook om je heen kan zetten met je ademhaling.

Zonnemeditatie mp3 met harp

De zonnemeditatie ingesproken met harpbegeleiding van harptherapeute Simone Houtman. Zij speelt intuïtief en laat zich leiden door de tekst waardoor de meditatie een extra helende dimensie krijgt.

Wijzigingsdatum | 28-04-2020 16:50