Carneool
Vorming en Vindplaats
Carneool is een oranje tot roodbruine enigzins doorzichtige edelsteen. De roodbruine variant wordt ook wel Sarder of rode-bloedagaat genoemd. Het is een ijzerhoudend Chalcedoon, ontstaan uit magmatische kiezelzuur oplossingen. De rode kleur dankt het aan het ijzer. De chemische samenstelling is SiO2 + (Fe, O, OH). Afhankelijk van de waarde van Fe is de kleur lichter (Fe+) of donkerder (Fe3+). De naam is afgeleid uit het Latijnse Carnis = vlees, of Carneus = vleeskleurig. Als je de steen tegen het zonlicht houdt zie je een aderpatroon, dat ook wel aan lever of nieren doet denken.
De steen was geliefd in het oude Egypte en bij de Romeinen en veelvuldig gebruikt in sieraden, kunstwerken en grafvoorwerpen. Tegenwoordig wordt de steen gevonden in o.a. India, Braziliƫ en Uruguay, Groot Brittaniƫ en Roemeniƫ.
Werking
Carneool is een aardende stabilserende steen die vitaliteit en energie herstelt en de creativiteit stimuleert. Het geeft moed, verjaagt apathie en bevordert succes en het maken van positieve keuzes. Het kalmeert woede en zet negatieve emoties om in liefde. Het maakt pragmatisch en verbetert de concentratie.
Fysiek stimuleert het de spijsvertering, werkt het gunstig op de voortplantingsorganen en bevordert het de vruchtbaarheid, Het werkt o.a. bij lage rugpijn, reuma zenuwpijnen en depressie. Daarnaast zorgt het voor een goede toevoer van bloed naar de organen. Carneool kan het beste op de huid worden gedragen en eventueel ingenomen worden als een essence
Zie ook Edelsteenbehandeling.
In de Workshop helende werking van Edelstenen leer je hoe je de verschillen tussen edelstenen kunt waarnemen en ervaren.