Chrysopraas

Chrysopraas “het onbevangen kind”

Chrysopraas is een edelsteen die blij maakt en je brengt bij de creativiteit van het kind. Hij vergemakkelijkt bevallingen en helpt bij menstruatieklachten. Ik heb deze edelsteen gedragen toen ik zwanger was van mijn jongste zoon. Na de zware bevalling van mijn oudste zoon zag ik erg op tegen een nieuwe bevalling. De Chrysopraas hielp me om meer contact te maken met mezelf, mijn innerlijk kind en het kind dat ik in me droeg. De bevalling verliep voorspoedig en of de steen daadwerkelijk heeft geholpen blijft natuurlijk altijd de vraag, maar ik heb het wel zo ervaren. Chrysopraas is ook een heel geschikte steen voor kinderen. Ze slapen beter, worden rustiger en krijgen meer zelfvertrouwen op een zachte manier.

Herkomst en voorkomen

Chrysopraas

Chrysopraas is een appelgroene chalcedoon die zijn kleur dankt aan nikkelinsluitingen. Het ontstaat secundair uit kiezelzuuroplossingen in de oxidatiezone van verwerende nikkelafzettingen. De naam Chrysopraas komt waarschijnlijk van het Griekse chrysos (goud) en prasinon (groen) of prason (‘prei’), vanwege de appelgroene kleur en de goudkleurige banden. De hardheid is 6-7 mohr en de chemische samenstelling is SiO2 + Ni + H2O.

Vindplaatsen van Chrysopraas zijn Australië (Queensland en West-Australië), Duitsland, Polen, Rusland, de Verenigde Staten (in de staten Arizona en Californië) en Brazilië. Het kristalstelsel is trigonaal/microkrsitallijn en het vormt schelpvorminge breuken.

Mythologie

In de oudheid was de steen verbonden met Venus, hemelse liefde vruchtbaarheid. Het werd door de Egyptenaren en Romeinen veel gebruikt in sieraden. Hildegard von Bingen de Duitse Mystica die leefde van 1098-1179 gebruikte de Chrysopraas tegen jicht en kende het een ontgiftende werking toe. Verder was het een middel om woede te verminderen en te zorgen dat er geen ondoordachte woorden worden geuit. Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt vanwege zijn verkoelend effect bij woede, jaloezie, liefdesverdriet en andere heftige emoties.

Werking

Fysiek werkt het ontgiftend en ontslakkend en werkt het stimulerend op de lever en is daardoor heilzaam bij ziekte door vergiftiging of medicatie. Het werkt bij huidaandoeningen, bevordert vruchtbaarheid, verlicht menstruatiepijn en vergemakkelijkt bevallingen.
Mentaal helpt het om naar je idealen te kijken en daarnaar te handelen zonder egoïsme en je te richten op positieve gebeurtenissen.
Psychisch schenkt de steen geborgenheid en troost en vertrouwen in onszelf. Het helpt om tevreden te zijn vanuit onszelf en onafhankelijk van liefde en aandacht van anderen. De groene kleur hoort bij het hartchakra en Chrysopraas open het hart en activeert het zodat de liefde kan stromen en het lichaam kan voeden. Daarnaast helpt het jaloezie, liefdesverdriet, woede en seksuele problemen. Je wordt bevrijd van belastende beelden. Het helpt om beter te slapen, vooral bij kinderen met angsten of nachtmerries.
Spiritueel geeft Chrysopraas het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel en maakt je bewust van schijnbare toevalligheden. Het bevordert een onbevangen kinderlijke kijk op de wereld waarin beschermengelen en geestelijke helpers naast ratio en logica kunnen bestaan. Het helpt om gelukkig te worden ook als je maar weinig begrijpt van het universum.

Wijzigingsdatum | 25-03-2016 11:13