Seleniet

Seleniet hart

Seleniet vorming en voorkomen

Seleniet is  een zachte steen bestaande uit gipskristallen (CaSO4 · 2 H2O) die hoekig of naaldvormig zijn en een vezelige structuur hebben. Het wordt gevormd door oxidatie van kalkhoudende klei-afzettingen, die pyriet bevatten. Door de verwering van pyriet komen er sulfaationen vrij (SO42−). Hierdoor verzuurt de klei en lost aanwezig kalk op, waardoor er Ca2+-ionen (calcium) vrijkomen, die dan met de sulfaten reageren tot gips. Seleniet is heel zacht, het heeft een hardheid van slechts 2 Mohr en is met de nagel te bekrassen.

Geslepen heeft het een satijnachtige glans met een kattenoogeffect door de spleetvormige reflectie. De kleur varieert van glashelder tot kleurloos (ondoorzichtig), wit, geel, oranje en bruin. De heldere vorm heet Mariaglas, wat zijn naam dankt aan van platen helder Seleniet als raampjes in Mariakapelletjes. Vanwege de zachte doorschijndende glans worden er tegenwoordig vaak lampen en kaarshouders van gemaakt.

Seleniet wordt gevonden in onder andere Mexico, Duitsland, Verenigde Staten en Rusland. De naam Seleniet is afkomstig van Selene, de Griekse godin van de maan.

Werking

SpiritueelSeleniet ruw
Seleniet is een spirituele steen die werkt op het zevende chakra. Geel en oranje seleniet werkt meer op het tweede en derde chakra. Hij beschermt, ontspant, harmoniseert en geeft inzicht en vrede met jezelf en je omgeving. een mooie steen om je spiritueel te ontwikkelen. In een ruimte werkt een bol of staaf harmoniserend en rustgevend.
Het versterkt de intuïtie en helpt contact te maken met de spirituele wereld. Het is ook een uitstekende steen om mee te mediteren. Tijdens meditatie geeft het ook een aardende werking wat het velig maakt om naar vorige en toekomstige levens te reizen.

Mentaal
Mentaal geeft het inzicht in jezelf en je omgeving, waardoor je meer in harmonie komt. Het ontspant en helpt om vrolijk en positief te blijven (vooral geel en oranje seleniet). Het verhoogt het bewustzijn en beoordelingsvermogen. Het maakt flexibel maar geeft ook kracht om beslissingen te nemen.

Fysiek
Seleniet verbetert de energiestroom in je ruggengraat en heft blokkades op. Het werkt zuiverend en regenererend op cellen en gaat veroudering tegen. Het beschermt tegen vrije radicalen die tumoren veroorzaken en helpt zo bij herstel van kanker. Daarnaast heeft het een positieve werking op vruchtbaarheid, zwangerschap en hormoonhuishouding.

Wijzigingsdatum | 29-04-2019 21:14