Malachiet

Malachiet Vrouwensteen

Malachiet is een steen die bekend staat als Vrouwensteen vanwege de helende werking bij menstruatieklachten en klachten bij zwangerschap en na bevalling. Daarnaast is het ook een beschermende steen.

Het heeft een zijdeglans en de kleur is heldergroen tot zwartgroen met een gestreepte tekening en oogvormige patronen. Soms komen verbindingen voor met blauwe azuriet of chrysocolla en turqoise (Eilatsteen).

Herkomst en voorkomen

De naam malachiet komt waarschijnlijk van het Griekse malach wat diepgroen betekent. De groene kleur is afkomstig van het hoge kopergehalte. Malachiet is relatief zacht (hardheid: 3,5 – 4,5 mohr) en de chemische samenstelling is Cu3[(OH)2/CO3] + H2O + (Ca, Fe). Het is secundair gevormd door het oplossen van koperertslagen die in verbinding komen met koolzuurhoudend water.

Vindplaatsen van Malachiet zijn onder andere Namibiƫ, Congo, Zambia, China, Rusland, Inda, Australie. Er zijn kleine vindplaatsen in diverse Europese landen. Malachiet met edelsteen kwaliteit wordt gevonden in Chili, Cuba en Mexico. Het wordt secundair gevormd in banden, knollen en korsten. Meestal komt het in een amorfe vorm voor. Kristallen zijn zeldzaam.

Malachiet

Mythologie

Malachiet is een steen met een mythisch verleden. In de oudheid was de steen gewijd aan de godinnen Hathor (Egypte), Aphrodite (Griekenland)Venus (Romeinse tijd), Freya (Europa)en stond het voor verleiding, schoonheid, zinnelijkheid en kunst. Vanwege het uiterlijk werd het vaak verwerkt in scarabeeƫn, amuletten en sieraden. Het zachte materiaal werd in de oudheid fijngemalen en gebruikt als kleurstof en make-up.

Werking

Fysiek werkt Malachiet in op de geslachtsorganen, bevordert vruchtbaarheid, verlicht menstruatiepijn en vergemakkelijkt bevallingen. Het helpt bij seksuele problemen en slechte ervaringen. Het werkt ontgiftend voor de lever, ontzuurt het lichaam en bevordert de zenuw- en hersenactiviteit.
Mentaal verbindt het de linker en rechterhersenhelft beter. Daardoor worden geestelijke vermogens, concentratie, ruimtelijk inzicht, en analytisch vermogen gestimuleerd.
Psychisch helpt de steen om bewust te worden van je wensen en idealen, maakt nieuwsgierig en helpt om jezelf te verplaatsen in de ander en communicatie te bevorderen. Daarnaast werkt de steen op het hart chakra en vergroot het je gevoel voor schoonheid. Het maakt tevreden en helpt gevoelens als jaloezie en afgunst te verminderen.

Wijzigingsdatum | 7-01-2016 01:57