Dromen en droomuitleg

Wat zijn dromen

Iedereen heeft wel eens leuke, enge, rare of soms zelfs voorspellende dromen. Wat zijn dromen eigenlijk en wat hebben ze ons te vertellen? Al sinds mensenheugenis proberen we ze te begrijpen en vertalen. In de Grieks Romeinse tijd dacht men dat het goddelijke of voorspellende boodschappen waren en had men Priesteressen die deze boodschappen doorgaven. De indianen probeerden ze te vangen met Dream catchers. Via dromen en visioenen wilden ze antwoorden op vragen en conflicten probeerden te krijgen. Sommigen zien dromen als boodschappen uit het onderbewuste en anderen zien het als biochemische reacties van het brein dat zich steeds moet resetten als het uitrust. En weer anderen zeggen dat het allemaal hersenspinsels zijn.
dromen

Mijn visie op dromen

In mijn visie zijn dromen vertalingen van wat zich in je onderbewustzijn afspeelt naar beelden. Iedereen droomt, ook al herinner je het niet altijd. Meestal droom je ’s nachts, maar je kunt ook dagdromen, zoals kinderen doen of wanneer je fantaseert over een droomvakantie of droompartner. In een bedrijf of in je werk heb je het ook vaak over een toekomstvisie of richting waarop je met je bedrijf wilt gaan. Vaak hebben we dromen die we waar willen maken. Bij coaching wordt vaak de verbeeldingskracht gebruikt met visualisaties om bij je diepste wensen en verlangens te komen, zonder beperkende factoren. Dat is ook dromen.

Waarom krijg je dromen

Je krijgt dromen om de wirwar van indrukken, gedachten en gevoelens te ordenen die in de loop van een dag aan je voorbijgaan. Dromen zijn ooit in de ontwikkeling van de mens ontstaan toen het brein zich ontwikkelde en het hogere brein taken van het primitieve brein gingen overnemen. Er ontwikkelden zich twee hersenhelften. De rechter hersenhelft met gevoelens, creativiteit, taal, etc.en een linker hersenhelft met logisch denken en inzicht, rekenen. Er ontstond een splitsing in het brein in twee delen die ieder hun “autonomie” kregen. Via signalen wisselen beide hersenhelften informatie uit, met als doel situaties beter in te schatten en juiste beslissingen te nemen. Als echter één hersendeel de overhand krijgt, of de overdracht van informatie tussen beide hersenhelften wordt verstoord kan dit gevolgen hebben voor de invulling van je leven.

Van denken en voelen naar bewustzijn

In de huidige maatschappij zien we dit terug in de waardering van het denken. Kleuters worden al snel uit hun gevoelsleven gehaald en moeten hun denken ontwikkelen terwijl ze daar nog niet aan toe zijn. Hun brein is daar nog niet op ingesteld. Hier begint al de strijd tussen beide delen met de onderdrukking van het gevoel als gevolg. Dromen komen voort uit de diepste gevoelens van een mens. Je zou kunnen zeggen, dat het de stem is van je gevoel, dat gehoord wil worden. Door naar je dromen te luisteren kun je je linker- en rechterhersenhelft meer laten samenwerken en meer naar “bewustzijn” gaan.

Een juiste interpretatie geeft inzicht en rust

In mijn praktijk help ik mensen meer bewust te worden. Het onderbewuste erkennen en begrijpen is daar een onderdeel van. Dromen kunnen je helpen inzicht te krijgen in jezelf en je leven. Daarnaast kan een goede interpretatie helpen om je beter te voelen na enge of rare dromen. Door een verkeerde interpretatie kan je er naargeestig van worden terwijl dat helemaal niet nodig is.

Voorbeeld dromen

Een goed voorbeeld is wanneer je in je droom wordt achtervolgd door een onbekend gevaar, dier of monster. Zeker als deze droom zich herhaalt kan je de indruk krijgen dat je allerlei angsten hebt die je onderdrukt, of dat er iets heel erg mis is. Als je je realiseert dat je wegrent voor iets in jou onderbewustzijn dat jouw aandacht vraagt en besluit om te kijken wat dat is dan blijkt er vaak iets heel anders aan de hand te zijn.

Als in je droom iemand dood gaat is kan dat angstig zijn, zeker als je denkt dat het voorspellend is. De dood staat voor transformatie, dus het kan betekenen dat er een verandering plaats vindt. Ik ken echter ook mensen die droomden dat iemand dood ging en dat bleek uiteindelijk ook te gebeuren, zonder dat daar aanwijzingen voor waren. Kennelijk weet ons onderbewustzijn in sommige gevallen aanstaande gebeurtenissen op te pakken. Een juiste interpretatie van je droom kan ook in dit soort situaties inzicht en rust geven.

Kinderen gaan vanaf een bepaalde leeftijd dromen en worden dan vaak wakker uit de meest vreemde en angstige dromen. Als je ze weet te duiden help je je kinderen en jezelf weer rustig slapen.

Ben je nieuwsgierig naar je de uitleg van je dromen en wil je je onderbewuste meer integreren in je leven dan kun je deelnemen aan de workshop Pak je dromen uit of je kunt contact opnemen via info@almahealing.nl.

Wijzigingsdatum | 3-02-2022 10:00