Meditatie: Zin en effecten

“De mooiste bloem heeft zijn wortels in de grootste drek”


De mens is een wonderlijk wezen, met een brein, lichaam en ziel die samenwerken op een manier die nauwelijks is te bevatten. We proberen vanuit allerlei invalshoeken het leven te doorgronden, maar wat is de werkelijkheid? Door welke bril kijken we en wanneer worden bedrogen en waardoor? Wat is er in het onzichtbare aanwezig? De één vertrouwt meer op zijn gevoel, de ander meer op zijn denken of zijn kennis. Maar welke waarde heeft dit? Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Met meditatie kun je op zoek gaan naar jouw waarheid.

Meditatie en de bron van gevoelens en gedachten

Emoties en verkeerde veronderstellingen, voortkomend uit je ervaringen en opvoeding kunnen je gevoel vertroebelen. Kennis en denken kunnen ook worden verstoord door emoties en negatieve gedachten. Door te kijken naar de achtergronden kun je tot verrassende ontdekkingen komen. Soms willen we dingen van onszelf niet zien of weten, maar worden we er onbewust wel door beïnvloed. Met meditatie kun je een reis maken naar je ervaringen en patronen die zich hebben vastgezet in je lichaam, je emoties en je gedachten. Deze ervaringen en patronen kun je in visualisaties naar voren halen, waardoor je inzicht krijgt. Daarnaast kun je met visualisaties een transformatie en groei in jezelf bevorderen.

De zin en effecten van meditatie voor jezelf

In de huidige maatschappij zijn we vooral gericht op de buitenwereld door alle prikkels die we krijgen. Door deze prikkels raken we van onszelf en ons gevoel weg en kan er stress ontstaan. De zin van meditatie is om een reis naar binnen te maken en jezelf te leren kennen, tot rust te komen en jezelf te helen, bewuste keuzes te maken en te groeien. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat meditatie diverse effecten heeft:

  • vermindering van angst, stress en malende gedachten
  • verhoging van het geluksgevoel
  • verbetering van de concentratie, behalen van hogere cijfers op school
  • remming van de achteruitgang van het brein bij het ouder worden

Effecten van meditatie in een groep

Tijdens mediteren wordt het bewustzijn verlaagd en wordt het verenigd veld aangesproken waar iedereen op is aangesloten. Als in groepen wordt gemediteerd geeft dat een positieve uitstraling naar de omgeving. Uit wetenschappelijke onderzoeken door is gebleken dat wanneer een groep mensen gelijktijdig mediteert de criminaliteit en oorlogsgeweld afnemen. Tijdens de burgeroorlog in Libanon zijn door wetenschappers verbonden aan de Harvard University en Massachusetts Institute of Technology experimenten gedaan met groepen mensen die aan Transcedente Meditatie deden. In die periode waren er minder aanslagen en gewelduitingen. Ook in Israel en Washington zijn dergelijke onderzoeken verricht waarbij een afname in geweld werd geconstateerd. Ook in Nederland zijn er onderzoeken gedaan naar de effecten op misdaad en criminaliteit tijdens bijeenkomsten van beoefenaars van Transcedente meditatie. Gedurende deze bijeenkomsten was er een significante daling van de criminaliteit waar te nemen in heel Nederland. Dit is een mooi pleidooi om samen te mediteren voor vrede.

Wil je jezelf beter leren kennen met meditatie? Kijk dan eens bij mijn meditatiecursussen.

Wijzigingsdatum | 4-05-2017 16:36