Lapis Lazuli

Vorming en Vindplaats

lapislazuli (320K)Lapis Lazuli, ook wel vriendschapssteen genoemd is een azuurblauwe steen. De kristalstructuur is kubisch en het heeft een hardheid van 5,5 mohr. Het is tertiar gevormd door de metamorfose van kalk naar marmer. Door de aanwezigheid van ijzer bevat het vaak goudkleurige pyriet insluitingen. Daarnaast bevat het vaak banden sodaliet of calciet. Het mineraal dat de blauwe kleur geeft is lazuriet (Na3CaSi3Al3O12S). De naam dankt de edelsteen aan het Latijnse woord lapis, dat steen betekent en het Perzische woord Azul, dat azuurblauw betekent. De steen werd in de oudheid al verhandeld en is onder ander teruggevonden in het dodenmasker van Toetanchamon. Het werd ook zeer gewaardeerd vanwege de blauwe kleur die gebruikt werd als kleurstof (ultramarijn). Hiertoe werd de beste kwaliteit edelstenen gemalen tot stof. Ultramarijn was duurder dan goud, maar tegenwoordig wordt het kunstmatig geproduceerd. De beste kwaliteit Lapis Lazuli wordt gevonden in Afghanistan en Chili. Daarnaast wordt het ook gevonden in China

Werking

Lapis Lazuli is een spirituele steen, die wijsheid, rust, oprechtheid en eerlijkheid brengt en de eigen waarheid openbaart. Het helpt om te zijn wie je bent, zonder terughoudendheid en het bevrijdt je van compromissen. Het heeft een positief effect op het aangaan van vriendschappen en liefdesrelaties en het helpt om gevoelens en meningen te uiten en conflicten de baas te worden.

Fysiek geneest het klachten van keel, strottenhoofd en stembanden, vooral als deze zijn ontstaan door terughoudenheid of ingehouden ergernis. Het verlaagt de bloeddruk, regelt de schildklierfunctie en verlengt de mesntruatiecyclus. Het is ook een goed steen om mee te mediteren.

De steen kan door de aanwezigheid van kalk wordt de steen aangetast door water en dient dus niet met water te worden gereinigd. Reinigen kan bijvoorbeeld met Hematiet

Zie ook Edelsteenbehandeling.

Meer weten over edelstenen? In de Workshop helende werking van Edelstenen leer je hoe je de verschillen tussen edelstenen kunt waarnemen en ervaren.

Wijzigingsdatum | 10-10-2015 17:41