Meditatie: Het gewicht van een ziel

Wat is het gewicht van een ziel

Toen mijn zoon van 11 was zei hij tegen mij: mama, ik vind het zo raar, als ik in jouw ogen kijk, dan zie ik je ziel niet. Maar ik heb wel een ziel en ik kan mijn lichaam besturen, maar ik kan jou niet besturen. Tsja, wat is een ziel, waar bestaat hij uit en waar bevindt hij zich? Wat is het gewicht van een ziel en is het tastbaar en meetbaar?

Experiment om het gewicht van een ziel te meten

In 1907 heeft een arts, Duncan MacDougall genaamd, geprobeerd het bestaan van de ziel aan te tonen. Hij wilde het gewicht van de ziel wegen.Voor zijn experiment koos hij zwaar zieke pati├źnten, die op het punt van overlijden stonden. Met behulp van een constructie hing hij hun bed aan soort weegschaal. De proefpersonen die dood gingen op de weegschaal werden na overlijden rond de 21 gram lichter. Het lichaam begint vlak na het overlijden nog niet meteen met ontbinden en de laatste adem die je uitblaast weegt nog geen 2 gram, dus dat kon het niet zijn. MacDougalls conclusie was dat dat het gewicht was van de ziel die het lichaam verlaat. Zijn onderzoek voldeed niet bepaald aan wetenschappelijk maatstaven, maar het experiment is nooit meer herhaald.

Je ziel voelen

Stel dat je ziel inderdaad 21 gram weegt, dan is een boeiende vraag waar hij uit bestaat en waar hij zich bevindt. En is de ene ziel zwaarder dan de andere? Mijn zoon realiseerde zich dat wij als zielen in onze lichamen zitten. Maar het is niet tastbaar voor hem en hij kan mijn ziel niet zien. Ik vroeg hem, kun je mijn ziel wel voelen en dat kon hij wel. Wonderlijk nietwaar? Ik kan mijn ziel ook voelen, en ook die van anderen. En als mensen overlijden kan ik hun ziel ook voelen, op een andere plek dan hun lichaam.

Als je zelf je ziel wilt voelen, kun je je concentreren op de plek in je buik net onder je navel. Dat is het middelpunt van je lichaam en in mijn ervaring bevind je ziel zich daar als je goed in je lichaam zit. Ik voel het als een energiebron, die mijn lichaam verwarmt en als een zon uitstraalt naar mijn omgeving. Dat is wat mijn zoon ook kan voelen bij mij.

Als je het gevoel hebt dat je niet goed in lijf zit, last hebt van energie├źn van anderen of als je je verdrietig, boos of eenzaam voelt, kan het helpen jezelf op je ziel af te stemmen. Want hoe zwaar of moeilijk je het ook hebt, je ziel is licht. Of dat nu in gewicht is van 21 gram is of niet. Voel maar eens hoe licht en warm, maar ook hoe krachtig je ziel kan voelen als je je concentreert op je centrum en je lichaam vult met je ziele-energie.

Visualiseren van je zon

Je kunt dat doen door een kaarsje aan te steken en je voor te stellen dat er net zo’n kaarslichtje in je buik brand, net onder je navel. Een zonnetje, dat met elke inademing groter wordt en en zijn licht en zijn warmte verspreid door je lichaam. Zie de Zonnemeditatie. In het begin kan dat lastig zijn, maar door er iedere keer aandacht aan te besteden, zul, je merken dat er iets verandert. Het kan helpen deze visualisatie in groepsverband te doen, zoals in de open meditatiegroep. Als je met meer mensen bent versterk je elkaars energie, waardoor je makkelijker waarneemt. Als je merkt dat er heel veel weerstand of angst is om met aandacht naar je centrum te gaan, dan kan het zinvol zijn een sessie af te spreken om samen te kijken naar dat wat je tegenhoudt om vanuit je ziel te leven.

Wijzigingsdatum | 2-02-2022 12:47