Meditatie: Visualiseren en beelden krijgen

Visualiseren

Een vraag die mij wel eens wordt gesteld is:

“Het lukt me niet om te visualiseren, ik zie niets, krijg geen beelden. Wat kan ik daar aan doen?”

Sommige mensen krijgen heel makkelijk beelden, anderen wat moeilijker. Het heeft er mee te maken of je visueel bent ingesteld of niet, dat verschilt van mens tot mens. Iedereen kan visualiseren, maar de één ziet makkelijker beelden, een ander krijgt informatie via woorden, en weer een ander ervaart een gevoel, of een weten. Het is ook afhankelijk van het moment, of mate van vermoeidheid. Zo krijg ik de ene keer makkelijker beelden dan de andere keer, en een andere keer voel ik juist meer.

Hoe krijg je beelden

Het belangrijkste is om niet in een “ik moet beelden zien” te gaan zitten. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken. Ik denk dat iedereen hem voor zich ziet. Als je moeite hebt om beelden te krijgen kun je jezelf trainen door een rijtje woorden van voorwerpen op te schrijven, bijvoorbeeld: hoed, beer, huis, boom. Probeer vervolgens om daar een beeld bij te vormen en probeer dat eventueel uit te tekenen. Daarna kun je overgaan op een rijtje met gebeurtenissen, bijvoorbeeld: vakantie, verjaardagsfeestje, vergadering. Probeer een beeld te krijgen van de situatie, de mensen en je gevoelens daar bij. Maak tot slot een rijtje met woorden van gevoelens zoals: liefde, verdriet, eenzaamheid en kijk wat voor beelden je daar bij krijgt.

Wat als het niet lukt om te visualiseren

Als je nergens beelden bij krijgt, probeer dan te luisteren in jezelf of er woorden opkomen, of dat je weet hoe iets er uit ziet. Als er helemaal niets komt, kun je nagaan of dit oké is voor je . Misschien hoef je niets met visualiseren. Als er een critische stem is die voortdurend zegt dat het toch niets wordt, zou je daar naar kunnen luisteren, om er achter te komen waar dat vandaan komt. Misschien heb je een Innerlijke Criticus die je van je gevoel weg houdt. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit verder te onderzoeken. Als je meer wilt weten hierover kun je een afspraak maken of een cursus volgen, om jezelf hier in te ontwikkelen.

Wijzigingsdatum | 6-04-2017 16:59