Agaat

Agaat hart
Agaat hart

Vorming en voorkomen van Agaat

Agaat is een fijn kristallijne, vaak doorzichtige kwartsvariant met een zachte glans in vele kleuren: lichtblauw, grijs, groen, rood/oranje (vuuragaat), bruin, geel, met vlekken en parallelle banden of ringen. Het is hoofdzakelijk samengesteld uit chalcedoon (een zeer fijn vezelige vorm van kwarts).  Soms in combinatie met één of meer grof kristallijne varianten van kwarts, zoals amethist, rookkwarts, gecombineerd met carneool en/of jaspis. Ook komen de mineralen calciet (calciumcarbonaat) en celadoniet (een bleekgroen mineraal behorend tot de chlorietgroep) voor. De chemische samenstelling is SiO2 + Al, Ca, Fe, Mn. Het is een vrij hard gesteente Hardheid (Mohs): 6,5 tot 7 en wordt wel gebruikt als polijstmateriaal.

Herkomst naam Agaat

De naam is afkomstig van het Griekse Achatès, de naam van een rivier in het zuiden van Sicilië, waar agaten en andere chalcedonen gevonden werden.

De vele kleuren en uiterlijke voorkomen hebben agaten allerlei namen intrigerende namen gegeven zoals: blue lace agaat, boomagaat, dendritisch agaat, fossielagaat, mosagaat, ogenagaat en vuuragaat.

rode agaat
Rode agaat

Vorming

Agaten worden primair gevormd in gesteente waarin zich blazen, scheuren of spleten bevinden, zoals in het vulkanisch gesteente andesiet en in basalt. Hete kiezelzuuroplossingen hopen zich op in spleten en holtes die in de afkoelende lava zijn gevormd. Tijdens het afkoelen stolt het kiezelzuur en kristalliseer uit waarbij het laag voor laag wordt afgezet in de spleet of holte. De ringen en banden ontstaan door afzetting van andere mineralen, zoals bergkristal, amethist, chalcedoon, carneool, onyx en jaspis. Als de hele holte wordt opgevuld heet het een amandel. Blijft er een holte over in het midden dan heet het een geode. Agaten komen ook voor in sedimentgesteenten of afzettingsgesteenten en – eenmaal losgemaakt uit de matrix – als zwerfsteen.

Gebruik Agaat

Van oudsher werden agaten gedragen als gelukssteen, ter bescherming of ter genezing. Er werden amuletten van gemaakt en agaten met een holte gevuld met water werden als beschermend bij zwangerschap gezien. Vanwege de hardheid werden er ook gebruiksartikelen zoals knoopjes van gemaakt. Vaak worden agaatschijven gekleurd om ze levendigere kleurencombinaties te geven.

Vindplaats

Agaten worden vooral gevonden in Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten (Oregon, Washington en rond het Bovenmeer). Dichter bij huis wordt het gevonden in de Hunsrück in Duitsland, en in Auvergne in Frankrijk.

Crazy lace agaat
Crazy lace agaat

Helende werking van Agaat

Agaat is vooral een aardende steen, die daarnaast beschermt en veiligheid bied. Het beschermt tegen invloeden van buitenaf. Vooral agaten met concentrische ringen zijn hiervoor geschikt. Het geeft rust, innerlijke stabiliteit en bevordert een bespiegelende, geconcentreerde, positieve houding.

Het stimuleert een bewuste vertering van levenservaring en zorgt voor een gezond werkelijkheidsbesef, spirituele volwassenheid en groei. Het versterkt het rationele denken en een pragmatische doortastende houding en harmoniseert geestelijke en fysieke gezondheid. Het bevordert de regeneratie tijdens zwangerschap en na bevalling en werkt genezend bij huid-, blaas-, darm-, en baarmoederaandoeningen.

De vele variëteiten hebben ieder hun eigen specifieke werking. Waar agaat in het algemeen vooral op het eerste en tweede chakra werkt heeft het afhankelijk van de kleur een werking op een ander chakra of orgaan. Zo werkt bijvoorbeeld blue lace agaat op het keelchakra. Belangrijk is het om naar de vormen en kleuren te kijken en eventueel te mediteren om na te gaan welke steen geschikt is voor welk orgaan of chakra.

Wijzigingsdatum | 3-02-2022 16:58