Edelsteenbehandeling: Toepassingen van Edelstenen

Responsive image

Huidige toepassingen van Edelstenen

Wist je dat kwarts kristallen vanwege hun geleidende eigenschappen worden gebruikt in onder ander telefoons, computers en optische meetapparatuur? Zonder het te weten werken we er dagelijks mee. Daarnaast hebben edelstenen vele andere toepassingen, denk ook maar eens aan diamantslijpstenen of diamantsnijders vanwege de hardheid van diamant.

Gebruik van Vuursteen en Pyriet in de oertijd

Onze voorouders gebruikten al stenen als vuursteen en pyriet of markasiet, beide zwavel en ijzerhoudend om vuur te maken door ze tegen elkaar te slaan. Door het slaan springen kleine ijzerdeeltjes in de lucht die vervolgens oxideren, waarbij warmte vrijkomt in de vorm van vonken. Door deze vonken op te vangen in een tondel of gewei met mos, of wol kon men vuur maken. Vuursteen is een erg hard gesteente. Door een harde slag (het toevoegen van energie) op een vuursteen ontstaat een spanningsgolf in de kristalstructuur, waardoor schelpvormige breuken ontstaan met scherpe randen. Deze eigenschap werd gebruikt voor het maken van werktuigen.

IJslandspaat en de Vikingen

De Vikingen navigeerden met heldere doorzichtige kristallen van calciet, IJslandspaat of dubbelspaat genoemd. Met deze kristallen was het ook met bewolkt weer mogelijk om de stand van de zon te bepalen. Ze werden om die reden ook zonnestenen genoemd. Door een stip op de steen te maken en hem tegen het licht te houden, kan de steen ook bij bewolking precies op de zon worden gericht. Al vanaf de jaren zeventig lieten experimenten zien dat de steen bij bewolking tot op één graad nauwkeurig de zonpositie kan aangeven, en zelfs tot ruim een half uur na zonsondergang de zon kan opsporen. Tevens werden deze kristallen gebruikt voor het vervaardigen van Nicolprisma’s, vanwege hun dubbelbrekende werking van het licht.

Helende eigenschappen

Zoals bovengenoemde stenen en kristallen hun praktische toepassing hebben, hebben edelstenen ook verschillende helende werkingen afhankelijk van de samenstelling, kleur en herkomst. Deze eigenschappen werden in de oudheid en middeleeuwen al gebruikt en zijn onder ander beschreven door Hildegard von Bingen. Wil je meer weten over edelstenen en hun werking ervaren, kom dan naar een workshop Helende werking van Edelstenen.

Zie ook Edelsteenbehandeling.

Wijzigingsdatum | 3-03-2017 11:15