Meditatie: Omgaan met verandering

Omgaan met verandering

VeranderingVeel mensen hebben moeite met verandering. Toch is alles voortdurend in beweging, de aarde, de zon, het klimaat, alles wat groeit en bloeit. Onze cellen worden voortdurend vervangen en iedere zeven jaar is je lichaam grotendeels vervangen. Als dat niet zou gebeuren, zouden we dood gaan en uiteindelijk gebeurt dat ook omdat onze cellen verouderen. Zou dat het zijn wat als een oerangst is ingebakken? Te veel verandering leidt naar een snelle dood? En toch is ook de dood een verandering, een transformatie naar een andere wereld. Stilstand is in feite de echte dood. Verandering is inherent aan het leven. Als je weerstand hebt tegen verandering sta je stil. Als je het omarmt ontstaat er beweging. Hoe kun je omgaan met verandering? Meditatie kan hierbij helpen.

Meditatie omgaan met verandering

Ga ontspannen zitten en concentreer je op je ademhaling. Eventueel kun je eerst de Zon meditatie doen. Vervolgens stel je jezelf voor als een zaadje in de grond. De winter is voorbij en de zon warmt de aarde om je heen op. Je voelt de warmte om je heen toenemen. Voorjaarsregens bevochtigen de aarde en je voelt het vocht langs je lichaam. Je huid gaat open en er ontspringt een kiem die zich door de aarde omhoog werkt. Je komt een kiezelsteentje tegen. Waar staat deze voor in je leven? Je wurmt je een weg langs de kiezelsteen verder omhoog. De aarde barst open en je ziet het daglicht. Er komen blaadjes aan je kiem en je voelt hoe je wortels zich in de aarde ontwikkelen. Je wordt steviger en er groeien nog meer blaadjes aan je stengel. Je wortels nemen het voedsel en vocht op uit de aarde om je verder te laten groeien. Hoe rijk is jouw bodem, waar haal jij je voeding uit? Zie je personen uit je verleden? Er komen bloemen aan de stengel, steeds meer tot je een prachtige bos bent met bloemen die om zich heen kijken. Hoe ziet je omgeving er uit? Welke kleur en vorm hebben je bloemen?

Het is hartje zomer. Ervaar de verandering van het seizoen. Het begint te onweren en te stortregenen en je takken buigen onder de slagregen helemaal naar de aarde. Staan de stortregens ergens voor? Hoe is het om te buigen? Als het opklaart en de zon weer schijnt komen de takken weer overeind en de bloemen kijken weer om zich heen. Het wordt droog en alle vocht is uit de grond verdwenen. De zon verschroeit je bladeren en je laat en deel vallen om te overleven, want je wil vruchten dragen. Je bloemen worden bevrucht door de bijen en langzaam ontstaan er vruchtbeginsels. Een meisje komt langs en plukt van je bloemen. Waar staat het meisje voor? Sta je je bloemen vrijwillig af of met pijn? Op de plekken waar je takken afgebroken zijn komen nieuwe scheuten waar zich weer bloemen vormen, op elke afgebroken bloementak ontstaan 2 nieuwe bloemen.

De dagen worden korter, de herfst treedt in en er heeft zich zaad gevormd in je bloemen. Langzaam wordt het kouder en verwelken je bloemen en takken. Het zaad komt op de grond en wordt bedekt door je bladeren. Het is de mest en voeding voor het zaad in het voorjaar. Welke voeding geef jij aan jezelf om iets nieuws te creƫren? De winter legt zijn koude deken over je heen en je gaat in rust. Het wordt stil om je heen. Je voelt je ademhaling en de kracht en energie die in je is opgeslagen om in het voorjaar weer te ontspruiten. Adem een paar keer in en uit en kom uit de meditatie en wordt je weer bewust van je lichaam en je omgeving.

Wil je meer mediteren? Lees dan bij meditatiecursus.

Wijzigingsdatum | 18-06-2018 00:02