Sensitiviteit: Hooggevoelig of hoogsensitief

Hoogsensitief gedrag bij kinderen

Is je kind overgevoelig, snel afgeleid, dromerig? Is het een lastige slaper? Klaagt het regelmatig over buikpijn, hoofdpijn of is het vaak boos of verdrietig zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak? Doet je kind vroegwijze uitspraken of heeft het onverklaarbare waarnemingen op gebied van sferen, mensen, dingen? Dan is je kind waarschijnlijk hoogsensitief. Hoogsensitieve kinderen voelen emoties van ouders goed aan, vooral onderdrukte of onbewuste emoties. Daardoor zijn het mooie spiegels die je veel kunnen leren. Ook volwassenen die snel overprikkeld of afgeleid zijn, fysiek en emotioneel meer waarnemen dan gemiddeld zijn hoogsensitief. Dat kan lastig zijn, maar er zitten ook veel kwaliteiten in.

hoogsensitief kind

Oorzaken hooggevoeligheid

De oorzaak van een hoge gevoeligheid kan een genetische aanleg zijn, waarbij je brein moeite heeft om informatie goed te filteren of te verwerken. Ervaringen in je vroege jeugd of zelfs in de baarmoeder kunnen ook een belangrijke rol spelen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van een foetus zich anders ontwikkelen onder invloed van stress. De verbinding tussen de linker en rechter hersenhelft komt dan minder goed tot stand wat gevolgen heeft voor de informatieverwerking. Je kunt je dus afvragen wat de kip is en wat het ei. Soms kan de oorzaak ook ver terug in de familiegeschiedenis liggen en wordt een patroon generaties lang overgedragen.

Verborgen Superkracht

Ik ben zelf ook hoogsensitief en mijn eigen ervaring is dat je er goed mee kunt leren omgaan en er zelfs je kracht van kunt maken. Het begint met het accepteren van je hoge gevoeligheid als kwaliteit en het maken van een goede verbinding met je eigen energiecentrum, door middel van wat ik noem de “Zon meditatie”. Wil je meer weten? Wat daarnaast goed werkt is Helende massage.  Download de Zonne meditatie, kom naar een gratis kennismakingsles meditatie of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Wil je meer weten over hoog sensitiviteit bij kinderen kom dan naar mijn lezing over hoog sensitiviteit of maak een afspraak voor een intakegesprek.

Wijzigingsdatum | 23-10-2015 12:02