Reactie cursus Innerlijke Criticus

Naar aanleiding van de laatste cursus volgt hier een reactie op de cursus Innerlijke Criticus van één van de deelnemers, aan de hand van een aantal vragen.

Wat vond je van de inhoud van de cursus? Miste je onderdelen, was het teveel of precies goed?
“Naar mijn idee hebben we alle aspecten en alle dimensies van de IC behandeld én geoefend.
De inhoud was precies goed.”

Beantwoordde de cursus aan je verwachtingen?
“Ja, ik heb alles geleerd en ervaren wat er is rondom de IC.”

Wat vond je van mijn manier van presenteren van de cursus?
“Ik vond de presentatie persoonlijk, helder en begrijpelijk. Als je praat heb je mijn aandacht. Uit de presentatie bleek dat je de stof én de IC door en door kent. Wat ik goed vond is dat je goede kennis had, een goed improvisatievermogen en uit ervaring spreekt. Je presentatie is open, menselijk, toegankelijk, warm, wijs en met humor. Ik voelde me veilig (en volgens mij ook mijn cursusgenoten) om mezelf bloot te geven. En schaamte voel ik (haast) niet bij jou. Ik mocht er zijn. Fijn! Volgens mij kwamen we allemaal tot ons recht, waren we vrij in ons delen, zo belangrijk bij dit onderwerp! Je faciliteert dus een sfeer waar dit onderwerp ten diepste aangegaan en ervaren kan worden door de cursisten. Veiligheid, begrip, empathie en compassie.”

Was er voldoende aandacht voor je inbreng?
“Jazeker. Ik heb ook genoten van de inbreng van de anderen, die verwoorden dan net weer waar je zelf nog niet was opgekomen. Heerlijk!”

Wat vond je van de ruimte waarin de cursus werd gegeven?
“Ruimte: Prettig. Ik vind de IC geen object voor een klaslokaal, wel voor een bezinningsruimte.
Sfeer: huiselijk, knus, rustig.”

Wat vond je van de professionaliteit?
“Je hebt kennis van zaken, de kunde om het over te brengen en de mensen bij het onderwerp te betrekken. Je kunt, op professionele wijze, mensen begeleiden in hun kwetsbaarheid, hun verdriet, hun twijfel, hun zelf afwijzing. Een betrokken mentor. Een stabiele factor met kennis en kunde die de weg wijst uit de storm die je op durft roepen bij je client.”

Wat heb je aan de cursus gehad? Voldeed het aan je verwachtingen? Ga je nu anders om met jezelf en anderen?
“Inzicht. Het voldeed zeker aan mijn verwachtingen. Ik keek uit naar de bijeenkomsten. En toen we er die weken mee bezig waren was ik zeer alert op de IC. Dat is nu wat minder en bij situaties vaak pas achteraf, wanneer er rust is om terug te blikken. Maar ik heb nu in ieder geval een middel om een situatie, een ander of mezelf, al is het pas achteraf, beter te begrijpen. Dit leidt tot meer inzicht in mezelf en hoe ik me gedraag en en waarom ik me zo gedraag.”

Wat is je het meeste bijgebleven?
“Het inzicht dat het me heeft gegeven wanneer de IC actief is, naar mezelf toe of naar mensen en de wereld toe die ik beschouw. Het inzicht dat wat ik zie in anderen, altijd iets zegt over mezelf, over iets dat ik wegdruk in mezelf of waar ik juist naar verlang. Mijn verlangens vertellen me wat ik nog zou willen ontwikkelen in mezelf, waar ik van geniet, wie ik zou willen en kunnen zijn. Dat wat ik wegdruk vertelt me wat ik niet accepteer, wat ik nog een plek moet/ kan geven om een heel mens te worden met haar goede en kwade eigenschappen. C’est la vie.”

Heb je behoefte aan een vervolg/uitbreiding of een terugkomdag?
“Dit is een onderwerp wat tijdens het leven meermalen herhaald moet worden om er bewust actief mee te blijven in het dagelijks leven. Een vervolg mag van mij zeker. Ik heb genoten van de bijeenkomsten. Elk verhaal van een mede-cursist was een spiegel en een les.”

Wat vind je van de prijs kwaliteit verhouding?
“Ik vond de prijs toegankelijk en de prijs kwaliteit verhouding goed.”

Hoe zou je de cursus aanbevelen?
“Val je telkens weer in dezelfde valkuil in je leven? Erger je je regelmatig aan de ander? Denk je dat je niet goed genoeg bent? Dat een ander het wél voor elkaar heeft, lekker zen is en geniet van het leven? Zit je met je gedachten telkens in hetzelfde vicieuze cirkeltje? En zou je daar eens uit willen stappen? En dán naar jezelf willen kijken? En naar de ander? En naar de wereld? Met liefde en begrip? Kennis van de IC in jezelf helpt je hierbij. Maak het stemmetje van de IC tot je vriend(in), zodat je weer van jezelf kunt genieten en om jezelf kunt lachen. Helma helpt je hierbij, betrokken, warm en wijs. Aanrader!”

Mireille, maart 2017

Wijzigingsdatum | 21-02-2022 22:14